Artrose Honden

Honden krijgen vaak te maken met artrose. Artrose zorgt voor veel ongemak bij uw hond: het veroorzaakt namelijk pijn in gewrichten, kraakbeen, botten, pezen en banden. Op deze pagina leest u wat artrose is en hoe u de gewrichtspijnen van uw hond kunt verminderen.

Hoe herken ik artrose bij mijn hond?

Artrose zorgt voor ongemakken bij uw hond. Dit is vrij gemakkelijk te herkennen:

  • Uw hond heeft moeite met opstaan (vooral na slapen of rust)
  • Uw hond loopt niet graag trappen
  • Uw hond is stijf en beweegt minder soepel
  • Uw hond wordt snel moe tijdens wandelingen
  • Uw hond gaat liever liggen dan zitten of staan
  • Uw hond loopt kreupel of mank
  • Uw hond wordt agressief of geïrriteerd wanneer u aangetaste gewrichten aanraakt

Vertoont uw hond bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat uw hond last heeft van artrose.

Artrose is geen ziekte, maar een symptoom bij gewrichtsaandoeningen

Artrose bij uw hond vaststellen

Aan het kreupel lopen van uw hond kunt u vaak al vermoeden dat uw hond last heeft van artrose. Vaak zijn de symptomen al zo duidelijk dat een dierenarts de diagnose ‘artrose’ direct kan stellen. In veel gevallen worden er aanvullend röntgenfoto’s gemaakt om dit te bevestigen. Bij het maken van röntgenfoto’s wordt uw hond soms onder een lichte narcose gebracht. De gewrichtsbeschadiging die op de foto’s te zien is, hoeft niet overeen te komen met de klachten die uw hond ervaart. Een gewricht kan licht beschadigd zijn, terwijl uw hond er zeer veel hinder van ondervindt. Andersom kan het ook dat een röntgenfoto een ernstig beschadigd gewricht laat zien, terwijl uw hond weinig klachten vertoont.

De behandeling van de symptomen van artrose bij honden

Artrose bij honden is niet te verhelpen. Aangetast kraakbeen kan namelijk niet meer herstellen. Het is echter wel mogelijk om het slijtageproces te vertragen en de pijn te bestrijden. Uw hond hoeft dus geen pijnlijk leven te leiden. Om de symptomen van artrose te verlichten, raden wij aan om de volgende punten te integreren in de behandeling van uw hond.

1. Voedingssupplementen

Een belangrijke pijler in de behandeling van artrose bij uw hond, is het gebruiken van voedingssupplementen die de goede dagelijkse voeding aanvullen. De juiste voedingsstoffen beschermen het kraakbeen en vertragen daarmee het slijtageproces. Hierdoor wordt ook een deel van de pijnklachten verminderd. Voedingssupplementen kunnen artrose niet genezen, maar ze zorgen wel voor een betere mobiliteit, sterkere botten en sterkere gewrichten. Daarnaast verzachten voedingssupplementen de pijn. Door de gunstige eigenschappen van voedingssupplementen kan in veel gevallen het gebruik van pijnstillende middelen verminderd of gestopt worden.

Het is vaak lastig om uw hond dagelijks de benodigde voedingssupplementen te geven. Kies daarom voor een voedingssupplement dat een aangename smaak heeft en bovendien door het voer gemengd kan worden. Op deze manier maakt u het leven van uw hond een stuk aangenamer.

Kies hierbij altijd een voedingssupplement met het werkzame bestanddeel collageenhydrolysaat. De aminozuren in collageenhydrolysaat komen overeen met de eiwitten in het hondenlichaam en zorgen voor versteviging van het bindweefsel, de nagels, de botten, de huid, de pezen en de banden.

2. Rusten en bewegen

Honden met artrose moeten in beweging blijven, maar tegelijkertijd mogen de gewrichten niet te zwaar worden belast. Wij raden daarom aan om geen lange wandelingen met uw hond te maken, maar om dit op te splitsen. Vijf à zes keer per dag vijf minuten lopen is zowel voor de beweging als de rust een goede oplossing. Ook zwemmen is een goede vorm van lichaamsbeweging waarbij de gewrichten van uw hond niet te zwaar worden belast. Spellen waarbij de hond moet springen zijn niet geschikt voor honden met artrose.

3. Het verlagen van het gewicht van uw hond

Gewrichtsproblemen kunnen worden verergerd door overgewicht. Door het hoge gewicht worden de gewrichten van uw hond langdurig overbelast, waardoor artrose kan ontstaan. Door uw hond op een dieet te zetten, verlaagt u het gewicht van uw hond. Op deze manier worden de gewrichten ontzien en wordt de beschadiging van het kraakbeen geremd.

Pijnstillers en ontstekingsremmers

Ter aanvulling van bovenstaande punten kan de dierenarts uw hond pijnstillers voorschrijven om de ergste pijn weg te nemen. Wanneer het noodzakelijk is, wordt er gekozen voor ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s). Het nadeel van NSAID’s is dat langdurig gebruik hiervan bijwerkingen geeft. Daarom geven dierenartsen alleen ontstekingsremmende pijnstillers wanneer het echt nodig is.

Voedingssupplementen kunnen artrose niet genezen, maar ze verlichten wel de pijn

Wat is artrose?

Artrose wordt in de volksmond vaak ten onrechte slijtage genoemd. Gewrichten slijten namelijk niet door beweging. Bewegen houdt de gewrichten juist soepel en gezond. Bij artrose is het gewrichtskraakbeen beschadigd, waardoor de beschermende functie van het kraakbeen verdwijnt. Door de kraakbeenaantasting wordt het pijnlijk om het gewricht te bewegen. De hond zal daarom proberen om het gewricht zoveel mogelijk te ontlasten. Uw hond gaat bijvoorbeeld mank lopen of is vaak minder bereid om actief te bewegen.

De oorzaken van artrose

Artrose kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Een ongeluk, een infectie of overbelasting, waardoor een gewricht beschadigt.
  • Erfelijke aanleg. Bij veel hondenrassen is er sprake van erfelijke aanleg, waardoor de kwaliteit van het kraakbeen niet optimaal is.
  • Dysplasie. Bij deze aandoening sluiten de gewrichten niet goed op elkaar aan, waardoor artrose ontstaat. Heupdysplasie komt vaak voor bij grotere hondenrassen. Voor de jonge honden van deze rassen is het daarom zeer belangrijk om de gewrichten tijdens de groei niet te veel te belasten. Goede voeding kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van het kraakbeen van de pup. Door de juiste voeding en bouwstoffen, kan het kraakbeen zich goed ontwikkelen.

Voedingssupplementen voor honden

Voedingssupplementen kunnen uw hond helaas niet van artrose genezen. U kunt er met de juiste voedingssupplementen wél voor zorgen dat uw hond soepeler en met minder pijn door het leven gaat. Voedingssupplementen hebben het grootste effect wanneer deze vanaf jonge leeftijd aan de hond gegeven worden; het kraakbeen is dan nog in ontwikkeling. Zo kunt u het ontstaan van gewrichtsklachten uitstellen of, in sommige gevallen, zelfs voorkomen. Met voedingssupplementen versterkt u de gewrichten en botten van uw hond en verzacht u de pijn.