gezonde en sterke hoeven

Tips om de hoeven van je paard gezond en sterk te houden

Voor een huis is de fundering één van de belangrijkste onderdelen, maar dit is voor een paard niet anders. De hoeven van een paard kun je vergelijken met de fundering van een huis. Zonder goede hoeven kan je paard niet goed lopen en dus ook niet goed presteren. Niet alle paarden zijn gezegend met goede hoeven. Dit kan voortkomen uit de genen, maar ook andere oorzaken hebben zoals voeding, beweging, algehele gezondheid, bodem in de stal, droogte, schade van buitenaf door een ongelukje en natuurlijk de hoefsmid.

Heeft voeding invloed op gezonde en sterke hoeven?

Voor een goede hoefkwaliteit moeten alle factoren kloppen, maar voeding kan hier veel invloed op uitoefenen. Een aantal belangrijke voedingsstoffen voor de hoeven zijn eiwitten, vetten, calcium, zink, koper, selenium en biotine. Het is dus belangrijk dat je paard al deze voedingstoffen in de juiste hoeveelheid binnen krijgt. PrimeVal Biotin Plus Liquid kan een hele goede aanvulling zijn op het rantsoen omdat dit meerdere belangrijke voedingsstoffen zoals biotine, zink, pantotheenzuur en calcium bevat. Hiermee heb je al een groot deel van de belangrijkste voedingsstoffen te pakken. De andere voedingsstoffen zitten normaliter ook in het krachtvoer.

Naast dat PrimeVal Biotin Plus Liquid goed is voor de hoefkwaliteit heeft het nog meer gezonde voordelen. Het is ook zeer goed voor de conditie van de huid en vacht, het immuunsysteem, een goede botstructuur en het gehele bewegingsapparaat.

Het kan een lang proces zijn voor hoeven weer gezond en sterk zijn

Het verbeteren van de hoefkwaliteit is een langdurig proces waarbij alle bovengenoemde factoren een rol spelen. Alleen PrimeVal Biotin Plus Liquid gaan voeren is vaak niet de oplossing. Kijk naar het complete management van je paard die van invloed zijn voor de kwaliteit van de hoeven. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je het supplement over een langere periode dagelijks moet geven om het effect te kunnen zien. Hoeven groeien nou eenmaal langzaam dus neem minimaal 6 tot 9 maanden de tijd om resultaat te kunnen zien.

5 extra tips voor gezonde en sterke hoeven

  • Gebruik alleen indien nodig olie of vet op de hoeven, olie of vet sluit de hoeven af waardoor er geen vocht meer in komt.
  • Zorg voor voldoende beweging, doorbloeding is goed voor de hoeven.
  • Laat regelmatig een goede hoefsmid komen.
  • Zorg voor een schone stal, ammoniak is slecht voor de hoeven.
  • Als het langdurig droog weer is creëer dan bijvoorbeeld in de wei een waterbak of modderplek waar je paard met zijn hoeven regelmatig of langdurig in kan staan. Maak ze daarnaast zelf ook nog eens dagelijks nat door bijvoorbeeld de benen af te spuiten na het rijden. Er zijn tegenwoordig ook hoefschoenen of zakken waarin je paard een soort voetbad kunt geven.