gezonde spieren paard door vitamine e

Vitamine E bij je paard, waarom is dit belangrijk?

Één van de belangrijkste vitamines voor een paard is vitamine E. Sportpaarden, drachtige merries en paarden met een beperkte hoeveelheid vers gras in het rantsoen hebben een verhoogde behoefte aan Vitamine E. Benieuwd wat vitamine E allemaal doet en hoe je een tekort kan opmerken? In deze blog lees je meer over deze essentiële vitamine.

Functie van vitamine E bij paarden

Vitamine E is een zogenoemde essentiële vitamine. Dat wil zeggen dat jouw paard het niet zelf kan aanmaken, maar rechtstreeks uit zijn voeding moet opnemen. Vitamine E heeft anti-oxidatieve werking. Dat betekend dat het (spier)cellen en weefsels beschermt tegen schadelijke stoffen die vrijkomen bij inspanning. Bovendien helpt Vitamine E bij de afvoer van deze afvalstoffen en is op deze manier belangrijk voor de gezondheid van de spieren van je paard.  

Welke paarden hebben behoefte aan extra vitamine E?

  • Sportpaarden

Sportpaarden hebben een verhoogde behoefte aan vitamine E. Tijdens intensieve arbeid komen er schadelijke stoffen vrij die snel afgevoerd moeten worden. Met behulp van vitamine E kan een spier sneller herstellen en wordt de spieropbouw van het paard ondersteund. Hierbij geldt: hoe meer het paard presteert, des te meer vitamine E het paard nodig heeft.

  • Paarden met beperkt vers gras in het rantsoen

Vers gras bevat een hoog gehalte aan vitamine E. In de winterperiode hebben veel paarden beperkter of geen weidegang. De hoeveelheid vers gras is in de winter dus beperkt. Het rantsoen wordt dan aangevuld met ruwvoer, zoals hooi. Bij de opslag van hooi daalt de hoeveelheid vitamine E met de tijd. Als het langer opgeslagen ligt, dan bevat het nauwelijks nog vitamine E.
Ook voor paarden die wel veel weidegang hebben in de winterperiode, geldt dat er veel minder vers gras beschikbaar is, waardoor het nodig kan zijn extra vitamine E te geven. 

  • Drachtige merries

Vitamine E is erg belangrijk voor drachtige merries. Vitamine E ondersteunt de maternale weefselgroei (onderdeel van de placenta), maar ook de kwaliteit van de biest. Biest is de eerste melk dat het veulen krijgt. Een goede kwaliteit van de biest is belangrijk voor de groei en het afweersysteem van het veulen. Een tekort aan vitamine E bij drachtige merries kan spierziektes en een verminderde weerstand van het veulen teweeg brengen. Bekijk dus goed naar het rantsoen van een drachtige merrie om een zo gezond mogelijk veulen te krijgen. 
 

Symtomen van een vitamine E tekort bij paarden

Er zijn verschillende symptomen waaraan je kan merken dat jouw paard behoefte heeft aan extra vitamine E. Omdat paarden zelf geen vitamine E kunnen aanmaken, is het belangrijk deze signalen te herkennen zodat je weet of het paard een supplement nodig heeft. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van arbeidsintensiteit, rantsoen en of een paard drachtig is. De volgende symptomen duiden vaak op een tekort: 

  • Spierspanning

Een veelvoorkomend symptoom van Vitamine E tekort is spierspanning. De spieren van paarden kunnen minder goed herstellen en hebben daardoor moeite met ontspannen, wat kan leiden tot spiertrillingen. Wees hier altijd alert op en laat aanvullend onderzoek doen door een dierenarts als jouw paard regelmatig spiertrillingen vertoont.  

  • Spierafbraak

Merk je dat jouw paard moeilijk spieren opbouwt of er zelfs sprake is van spierafbraak? Dan kan het zijn dat er sprake is van een vitamine E tekort. Vitamine E speelt een belangrijke rol in het herstel van de spieren en een goed herstel is nodig om spieren te behouden en te ontwikkelen. Het aanvullen van vitamine E kan de spieropbouw ondersteunen.

  • Stijve bewegingen

Een vitamine E tekort kan er ook toe leiden dat het paard stijver beweegt. Een paard kan langer last hebben van getrainde spiergroepen als het herstelproces door een vitamine E tekort minder goed verloopt. Het aanvullen van vitamine E ondersteunt het herstelproces.

Bij symptomen die zich langer voordoen of verergeren raden wij aan om je dierenarts tijdig in te schakelen.

Combineren van vitamine E en Selenium bij paarden

Om vitamine E optimaal te laten functioneren is het belangrijk om deze vitamine te combineren met het mineraal Selenium. Deze componenten werken samen in de ondersteuning en het herstelproces van de spieren, als ze in de juiste verhouding aanwezig zijn. Hoeveel Vitamine E en Selenium het paard moet krijgen, is afhankelijk van het basisrantsoen en de arbeidsintensiteit. Het aanvullen van een combinatie van vitamine E en selenium kan met PrimeVal Vitality ESL. Het handige hiervan is dat het vitamine E en Selenium in de juiste verhouding bevat. Daarnaast bevat het ook L-Lysine en druivenpitextract die beiden het immuunsysteem nog extra ondersteunen. 

Vitamine E en Selenium in gras (en hooi) bij warm en droog weer

Vers gras en vers hooi bevat een goed gehalte aan Vitamine E. Bij langdurig droog en warm weer groeit gras minder goed. Het hooi van gras wat geoogst is in een droge en warme periode, bevat aanzienlijk minder vitamine E. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden in de wintermaanden, vooral als de voorgaande zomer erg warm en droog was. Aanvulling met een supplement kan dan nodig zijn. 


Belangrijk is dat je dit in overleg doet met je dierenarts, zodat je kunt bepalen of het nodig is voor jouw paard. Als je echt een overmaat aan vitamine E geeft aan je paard, kan het namelijk ook schadelijk zijn. Het valt of staat met de juiste dosering. Heeft jouw paard aanvulling nodig? Dan is PrimeVal Vitality ESL het juiste product voor jouw paard.

Wil je ook weten over hoe je jouw paard in de winter gezond kan houden? Lees dan ook ons artikel: Een winterdip bij je paard voorkomen met vitamines en mineralen.