Mijten komen vaker voor bij paarden met behang

Mijten bij paarden

Mijten bij paarden veroorzaken veel ongemak en zijn lastig te bestrijden. Mijten voelen zich vooral thuis bij paarden met veel behang, zoals Friezen, Tinkers en Shires. Om van een mijtinfectie af te komen is een gedisciplineerde aanpak nodig. Als jouw paard last heeft van een mijtinfectie bezorgt dat hem veel ongemak, dus… werk aan de winkel. Help jouw paard er vanaf met de tips uit dit artikel.

Wat zijn mijten?

Een mijt is heel klein spinachtig beestje en hij lastig met het blote oog zichtbaar. Het beestje is zelfs kleiner dan een luis en zeker de beenmijt voelt zich comfortabel bij paarden met veel behang. Dat komt doordat het daar lekker warm is en vaak wat vochtig wat de huid weker maakt. Een mijt graaft namelijk gangetjes in de huid. Een zwakkere huidstructuur is voor een mijt ook erg fijn, want zo graaft hij zich makkelijker een weg door de huid. 

Er komen verschillende soorten mijten bij paarden voor. Door microscopisch onderzoek van een afkrabsel van de huid kan bepaald worden om welke mijtsoort het gaat. Heel verstandig om te doen, omdat dezelfde symptomen ook een andere oorzaak kunnen hebben. Een juiste diagnose is dus de eerste stap.

Een overzicht van de voorkomende mijten bij paarden:

  • Chorioptes equi (beenmijt)
  • Demodex equi (huidmijt) 
  • Psorotes equi (schurftmijt)
  • Trombicula autumnalis (hooi- of grasmijt)
  • Dermanyssus gallinae (bloedmijt)
  • Sarcoptes scabiei (graafmijt) 
  • Pyemotes ventricosus of Pyemotes tritici (stromijten)
     

In dit artikel gaan we verder in op de Chorioptes equi (beenmijt), omdat dit de meest voorkomende mijtensoort bij paarden is in Nederland. 
 

Hoe raken paarden met mijten besmet?

Mijten bij paarden kunnen op verschillende manieren worden overgebracht. Dit kan zijn door direct contact met een besmet paard. Ook materialen spelen een belangrijke rol in de overdacht, denk hierbij aan zadels, dekens, dekjes, borstels of zelfs de bodembedekking in de stal. 

Ook is besmetting via de omgeving mogelijk, bijvoorbeeld houten stalwanden of voerbakken. Mijten kunnen zich schuilhouden tussen de kieren van het hout en ongeveer 3 weken buiten het paard (dus in de omgeving) overleven. Een stal waarin een paard heeft gestaan met een mijteninfectie kan dus ook de bron zijn.

Omdat mijten bij paarden zo besmettelijk zijn en er zo veel verschillende mogelijkheden tot overdracht zijn, is de bronbesmetting vaak erg lastig te achterhalen. Zaak is dan ook om secuur te werk te gaan in de bestrijding om verdere verspreiding te voorkomen. 

Mijten bij paarden herkennen

Mijten kun je dus niet met het blote oog zien zitten in de vacht. Om een infectie bij paarden met mijten te kunnen herkennen, is het belangrijk om de symptomen weten. Een besmetting vindt meestal plaats in de wintermaanden als de temperatuur daalt. De mijt zoekt dan naar een warme plek. De symptomen van mijten bij paarden zijn als volgt:

  • Jeuk meestal startend bij de benen, in later stadium op meer plekken op het lichaam mogelijk
  • Schuren van de benen tegen elkaar, tegen voorwerpen of de stalwand
  • Stampen
  • In de sokken bijten
  • Wondjes
  • Korstjes/Schilfers
  • Kale plekken
  • Bacteriële infecties/ontstekingen
  • Zwelling
  • Koorts
  • Einschuss (bacterie die terecht is gekomen in de lymfebanen), als gevolg van kleine wondjes
  • Later stadium zelfs CPL (Chronisch progressief lymfoedeem) te herkennen aan dikke benen en kenmerkende ribbels
     

Als je bovenstaande symptomen herkent laat dan microscopisch onderzoek om jouw vermoeden te bevestigen. Weet dat mijten bij paarden niet onschuldig zijn en echt serieus ongemak veroorzaken en zelfs chronische schade kunnen toebrengen. Doordat de mijt gangetjes in de huid graaft treedt er vervorming van de huid op. Belangrijk dus om problemen op lange termijn ook te voorkomen en zo snel mogelijk een gedisciplineerde aanpak te starten. 

Mijten bij paarden bestrijden

Jouw paard heeft mijten? Dan is er werk aan de winkel. Helaas is het niet gemakkelijk om er vanaf te komen en is het ook nog zeer besmettelijk. Je zult dus veel stappen moeten ondernemen om er vanaf te komen en één keer je paard behandelen zal niet volstaan. Lees onderstaande maatregelen goed door. Kies er niet enkele uit maar doe ze allemaal, alleen op die wijze kun je van de mijten afkomen.

  • Gebruik een effectief middel tegen mijten
    PrimeVal Parasite Spray immobiliseert parasieten zoals mijten bij paarden op een fysieke wijze. PrimeVal Parasite Spray bevat siliconen (Dimethicon) die een laagje om de parasieten aanbrengen. Het bevat dus geen insecticiden dus is zeer veilig in gebruik. Doordat de parasieten omhuld worden met een laagje Dimethicon kunnen ze niet meer bewegen en vallen ze spontaan uit de vacht, of kunnen ze er uitgeborsteld worden. De vacht van jouw paard wordt niet plakkerig, maar kan wel wat gladder aanvoelen. De toegevoegde Aloë vera ondersteunt bij het behoud van een gezonde vacht en huid. Heeft jouw paard heel lang in de regen gestaan? Dan kan de Dimethicon wat uit de vacht gespoeld zijn. Herhaal dan de behandeling.
     
  • Behandel niet alleen de benen
    Het is verstandig om het hele paard te behandelen. Er kunnen altijd wat mijten van de benen elders naar het lichaam gekropen zijn.
     
  • Herhaal de behandeling
    Mijten leven ongeveer 3 weken en de eitjes die in de vacht zijn gelegd moeten uitkomen, om weer te kunnen bestrijden. Herhaal de behandelstappen elke 8-10 dagen, totdat het paard gedurende enkele weken geen klachten meer heeft.
     
  • Verbeter de huidstructuur
    Paarden met een verminderde huidstructuur en minder goede weerstand zijn vatbaarder voor mijten. Om de huid een optimale ondersteuning te geven kun je PrimeVal Omega 3-6-9  olie gebruiken. Deze olie is geschikt voor dagelijks gebruik ter ondersteuning van de algehele gezondheid en speciaal ook voor paarden met een verminderde huid- of vachtconditie.
     
  • Behandel de hele groep
    Mijteninfectie is zeer besmettelijk. Staat je paard samen met andere paarden, behandel dan ook deze. Ondanks dat ze geen acute klachten hebben kunnen zij de mijten wel bij zich dragen en jouw paard ook weer herbesmetten.
     
  • Behandel ook de omgeving
    Mijten kunnen zich goed schuilhouden in de omgeving van het paard, zeker tussen de naden of kieren van hout. Vervang de gehele bodembedekking tijdens de periode van behandeling minimaal 1 keer per week. Maak bij tijdens de behandelperiode ook alle wanden, voerbakken enz. goed schoon met heet water en zeep. Je kunt PrimeVal Parasite Spray ook veilig in de omgeving gebruiken, na de reiniging met water en zeep. Als mijten dan over de behandelde oppervlakken lopen gaan ze dood. Het product bevat geen insecticiden, dus dit is veilig voor jouw paard.
     
  • Scheren
    Heb jij een paard met veel behang? Hoe erg het ook is... Overweeg om de sokken van je paard te af scheren, voordat je met de behandeling start. Dit verbetert enorm de kans van slagen van de behandeling. Een effectieve behandeling verbetert het welzijn van jouw paard en die mooie sokken groeien echt weer aan.
     
  • Gebruik de wasmachine
    Borstels, halsters, dekjes en dekens zijn ook een belangrijke bron van herbesmetting. Was ze daarom op minimaal 60ºC. En wil je echt zeker zijn, herhaal dit dan regelmatig totdat je de behandeling volledig hebt afgerond. Het is een enorme klus, waar je wellicht erg tegenop ziet. Doe je dit niet dan is de kans op een terugkerende infectie echt heel groot.
     
  • Behandel volgende winter preventief
    Heeft je paard een mijteninfectie gehad? Behandel dan de daaropvolgende winter jouw paard nog een keer preventief met PrimeVal Parasite Spray . De spray kan dus worden gebruikt ter behandeling van mijten bij paarden maar kan ook preventief worden ingezet. Ook kun je de weerstand van je paard nog extra ondersteunen met een supplement, bijvoorbeeld PrimeVal Immunity Support . Een weerbaar paard wordt minder snel opnieuw besmet.
     

Hopelijk kun je met bovenstaande informatie en tips een goed stappenplan en aanpak maken om van deze nare mijteninfectie af te komen. Mijten bij paarden bestrijden is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Veel succes en hopelijk is jouw paard snel weer topfit!