Paard geeft moederferomoon af

Rustgevende feromonen bij paarden, hoe werkt dat?

Feromonen klinkt wellicht als een ingewikkeld woord. Als je de betekenis gaat opzoeken kom je al snel het volgende tegen:

Een feromoon is een signaalmolecuul dat boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort”

Bron: wikipedia
fish

Feromonen verzorgen een onderdeel van de communicatie tussen dieren. Feromonen kun je niet actief zien of ruiken. Ze zijn geurloos maar toch worden ze waargenomen met het reukorgaan en brengen ze een signaal over naar de hersenen. Hoe dat werkt lichten we je graag toe.

Feromonen waarnemen

Feromonen zijn dus signaalmoleculen maar bevatten geen geur. Toch neemt jouw paard deze stoffen met een onderdeel van zijn reukorgaan weer. Naast het gewone reukorgaan hebben paarden het vomeronasale orgaan, dit noemt men ook wel het orgaan van Jacobson.

Jouw paard kan niet zoals jij ademen door zijn mond, dus alles gaat via de neus. Als er feromonen waargenomen worden, pompt jouw paard deze als het ware naar het orgaan van Jacobson. Dit doet jouw paard door te flemen. Dan neemt het orgaan van Jacobson de boodschap waar en geeft deze door aan de hersenen. Er bestaan verschillende boodschappen en dus verschillende soorten feromonen.

flemend paard
Paarden flemen om feromonen, hormonen en heel interessante geuren op te nemen

Verschillende soorten feromonen

Feromonen worden op grote schaal in de diercommunicatie gebruikt. Feromonen kunnen verschillende boodschappen bevatten, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Rustgevende feromonen
  • Alarmerende feromonen
  • Seksuele/voorplantings feromonen
  • Agressieve feromonen
  • Territoriale feromonen


Afhankelijk van de diersoort hebben de feromonen een bepaalde betekenis en komen ze in bepaalde situaties vrij. We weten dat zoogdieren gebruik maken van feromonen, maar ook insecten (bijen) en diverse soorten reptielen. En ja ook wij mensen hebben feromonen, hoewel wij mensen ze maar beperkt gebruiken.

Diersoortspecifiek

Feromonen zijn diersoortspecifiek. Dat wil zeggen dat een paard niet de feromonen van een mens, hond, kat of koe kan waarnemen en ook niet andersom. Als je dus gebruik wilt maken van een feromoon in een product zal je dus een exacte kopie van het signaalmolecuul moeten gebruiken. Anders bereik je geen effect.

Equine Appeasing Pheromone

Een merrie geeft tot enkele dagen na de geboorte van het veulen feromonen af. Dit doet ze om een veilige en rustgevende omgeving om haar heen te creëren. Dit bevordert tevens de band met haar veulen. Het feromoon dan zij afgeeft is het Equine Appeasing Pheromone, we noemen dit ook wel het moederferomoon. Het heeft een instinctieve rustgevende werking op het veulen.

Niet alleen veulens hebben hier baad bij. Ook volwassen paarden herkennen deze feromonen nog steeds. Het veroorzaakt ook bij volwassen paarden een instinctieve, rustgevende reactie omdat het een veilig en geborgen gevoel veroorzaakt. 

PrimeVal StressLess® Feromonen Gel bevat een kopie van het Equine Appeasing Pheromone. Hierdoor helpt het paarden met stressvolle situaties om te gaan zonder de prestaties van het paard te beïnvloeden. Een zeer groot voordeel van dit product is dat het geruststellend feromoon van het paard geen dopingeffect heeft en niet op de lijst van verboden ingrediënten van de FEI staat. Daardoor ook zeer geschikt om te gebruiken bij wedstrijden.

Wanneer is het Equine Appeasing Pheromone handig?

Jouw paard geruststellen met feromonen kan heel handig met een gel die je aanbrengt aan de basis van de neusvleugels van je paard. PrimeVal StressLess® Feromonen Gel bevat een kopie van de lichaamseigen feromonen van de merrie en hebben een rustgevende werking. Het is bedoeld voor paarden van alle leeftijden die blootgesteld worden aan nieuwe en stressvolle situaties of activiteiten. Het kan ook gebruikt worden bij nerveuze of gevoelige paarden en tijdens situaties zoals volgende voorbeelden:

  • Transport: het in- en uitladen van de trailer, vrachtwagen, trein, vliegtuig
  • Verandering van omgeving: stal, paddock of eigenaar
  • Werksituaties: zadelmak maken, leren, trainen, wedstrijden
  • Verzorging: bezoek aan de dierenarts, tandarts, hoefsmid of scheren
  • Geluid en licht: onweer, geweerschoten, vuurwerk, motorvoertuigen, menigtes, flitslichten


Feromonen komen op zeer grote schaal binnen de dierenwereld voor. Jij kunt er nu je voordeel mee doen door je paard extra op zijn gemak te stellen. PrimeVal StressLess® Feromonen Gel wordt bij voorkeur 30 minuten voor de stressvolle situatie toegediend. 1 sachet van 5ml werkt 2-2,5 uur en kan indien gewenst dan herhaald worden. De gel wordt eenvoudig aangebracht op de basis van de neusvleugels. Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze met ons via info@primeval.nl of via onze social media.