Glanzende vacht paard

Omega 3-6-9 olie voor een glanzende vacht bij je paard

Er wordt wel eens gezegd, de vacht weerspiegelt de gezondheid. Een paard met een mooie glanzende vacht zien we graag. Er zijn verschillende periodes en omstandigheden waardoor dit minder aanwezig is. Heeft jouw paard een doffe vacht, moeite met verharen in de ruiperiode of huidproblemen, dan kan een aanvulling van het rantsoen met Omega 3-6-9 vetzuren een bijdrage leveren aan de verbetering van de vachtconditie. 

Deze meervoudig onverzadigde vetzuren helpen de huid en vacht in optimale conditie te houden. Daarnaast is het een hele gezonde dagelijkse aanvulling met diverse andere voordelen. Zo heeft het een positieve invloed op de algehele conditie en is het een goede ondersteuning ook in tijden van herstel na ziekte, stressvolle situaties en verminderde weerstand. Tevens is omega 3-6-9 olie een goede energiebron voor sportpaarden.

Wat doen omega 3-6 en 9 vetzuren?

Er bestaan verschillende soorten omega vetzuren. Deze vetzuren kunnen ook een aanvullende werking op elkaar hebben. Een combinatie van omega 3-6 en 9 vetzuren is aan te raden als je kiest voor een supplement. Onderstaand staat in het kort per vetzuur beschreven welke gezondheidsvoordelen het jouw paard kan bieden.

  • Omega 3 vetzuren
    Omega 3 vetzuren staan bekend om hun positieve effecten op de gezondheid. Paarden kunnen dit niet zelf aanmaken en moeten dit dus uit de voeding opnemen. Omega 3 hebben een werking als antioxidant. Op deze wijze hebben ze een bescherming werking op de cellen. Ook hebben omega 3 vetzuren een positieve invloed op de weerstand en werken ze ontstekingsremmend. Deze vetzuren zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en vooral voor de spieren en gewrichten. Tenslotte dragen omega 3 vetzuren bij aan een evenwichtige hormoonhuishouding en zijn ze goed voor de huid. 
     
  • Omega 6 vetzuren
    Omega 6 vetzuren zijn met name goed voor de huid en slijmvliezen van je paard. Ook deze omega vetzuren kan het paard niet zelf aanmaken. Paarden hebben behoefte aan een hoger omega 3 vetzurengehalte ten opzichte van de omega 6 vetzuren. Tevens spelen omega 6 vetzuren een rol bij de vruchtbaarheid.
     
  • Omega 9 vetzuren
    En omega 9 vetzuren gaan de oxidatie van omega 3 en 6 vetzuren tegen. Dus een combinatie met omega 9 vetzuren in een dergelijk supplement is aan te bevelen. Omega 9 vetzuren zijn belangrijk voor de huidcellen en hebben zo dus positief effect op de huid en vacht. Ook ondersteunen omega 9 vetzuren het hart en de bloedvaten. Bij mensen is bekend dat deze specifieke vetzuren ook een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.

Laat supplementen aansluiten bij het rantsoen

Kijk ook naar het rantsoen van je paard bij het geven van supplementen. Vers gras bevat van nature omega 3 en 6 vetzuren. Krijgt je paard voornamelijk hooi of beperkt vers gras, dan is het goed om deze vetzuren met een supplement aan te vullen. Wanneer gras wordt gedroogd gaat het grootste deel van de omega vetzuren verloren. 

Hoewel Omega 3-6-9 olie een waardevolle dagelijkse aanvulling is, kan het natuurlijk ook seizoensgebonden gegeven worden. Voor de ruiperiode kunnen omega vetzuren een goede bijdrage leveren aan het vernieuwen van de vacht. In deze periode is er vaak minder vers gras beschikbaar dus is een aanvulling zeker aan te raden. Ook vergt de ruiperiode extra energie van het paard, waar Omega-vetzuren een belangrijke ondersteuning in geven.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een omega 3-6-9 supplement?

Er zijn heel veel verschillende soorten olie verkrijgbaar, dus hoe bepaal je nu het verschil in kwaliteit en dus mede ook de prijs? Gebruik hiervoor onderstaande punten:

  1. Kijk allereerst naar welke verschillende typen omega-vetzuren het supplement bevat. Een combinatie van omega 3-6 en 9 vetzuren is de meest complete en biedt de beste ondersteuning. 
  2. Kijk naar de bronnen waaruit de verschillende omega vetzuren vinden. Een supplement wat niet goed gegeten wordt is uiteraard geen waardevolle toevoeging. Veel omega-3 oliën zijn gemaakt op basis van visolie, aangezien paarden kieskeurig zijn vinden zij dat vaak niet lekker. Kies daarom voor een volledig plataardig supplement.
  3. Een combinatie van verschillende bronnen van plantaardige oliën biedt over het algemeen extra voordelen. Een combinatie van lijnzaadolie, sesamolie, zonnebloemolie, pompoenpitolie en teunisbloemolie werkt bijvoorbeeld aanvullend. De oliën onderscheiden zich niet alleen van elkaar qua vetzuursamenstelling, maar onderscheiden zich ook qua antioxidanten, vitamines en mineralen van elkaar. Zo kunnen ze elkaar aanvullen en versterken in werking. 
  4. Bekijk welke andere extra’s de olie bevat. Sommige olie bevat namelijk ook aanvullend natuurlijke vitamine E. Vitamine E staat bekend om de anti oxidatieve werking. Van nature komt Vitamine E ook in vers gras voor. In zeer droge zomers kan echter het vitamine E gehalte in vers gras (en dus later ook hooi) te lage gehaltes bevatten. Aanvulling van vitamine E aan het rantsoen is dan belangrijk. 


Hopelijk heeft dit artikel je goede informatie gegeven over de voordelen van een supplement met Omega 3-6 en 9 vetzuren. Nu kun je met de criteria een goede keuze maken voor een supplement dat aansluit bij de behoefte van jouw paard. Heeft jouw paard een doffe vacht, moeite met verharen, huidproblemen of baat bij een extra energiebron, dan kan een Omega 3-6-9 supplement uitkomst bieden.