Soepele gewrichten paard door hyaluronzuur

Hyaluronzuur voor je paard: dit zijn de voordelen

De gewrichten van je paard zijn erg belangrijk, vooral als je paard intensieve arbeid verricht. Zo nu en dan verdienen de gewrichten van je paard net wat meer aandacht. Van binnenuit kan je de gewrichten ondersteunen met bepaalde stoffen, zoals Hyaluronzuur. Maar wat houdt dit in en wat doet het voor je paard? We leggen het hieronder graag voor je uit.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die voorkomt in de gewrichten bij zowel mens en dier. In elk gewricht bevindt zich een dikke, kleverige substantie, namelijk de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof dient ervoor om de gewrichten te smeren en soepel te houden. Deze gewrichtsvloeistof bevat onder andere Hyaluronzuur wat goed vocht vasthoudt, dit is belangrijk voor de smering van het gewricht. Ondanks dat deze stof van nature al in het paardenlichaam voorkomt, kan het toedienen van een supplement met  hyaluronzuur de gewrichten van een paard extra ondersteunen.

Het voordeel van extra hyaluronzuur bij paarden

Hyaluronzuur draagt bij aan de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof zodat gewrichten soepel kunnen blijven bewegen. Gewrichtsvloeistof vermindert wrijving in het gewricht en dit voorkomt slijtage aan het kraakbeen. Kraakbeen is een vorm van bindweefsel dat zich op de uiteinden van de botten bevindt en zorgt voor de demping van het bewegingsapparaat. Deze demping zorgt voor een soepele beweging. Er zijn paarden die baat kunnen hebben van  extra hyaluronzuur. In sommige gevallen is de lichaamseigen aanmaak van hyaluronzuur onvoldoende of worden de gewrichten wat meer belast. Dit kan de hoeveelheid gewrichtsvloeistof verminderen waardoor er klachten zoals pijnklachten en stijfheid kunnen ontstaan. Hyaluronzuur kan in dit geval de gewrichten van een paard ondersteunen om deze optimaal gezond te houden. 

Welke paarden hebben behoefte aan extra hyaluronzuur?

Maar hoe weet je wanneer een paard behoefte heeft aan extra hyaluronzuur? Er zijn een aantal paarden die extra ondersteuning nodig kunnen hebben. 

  • Oudere paarden

Over het algemeen zijn de gewrichten van oudere paarden net wat zwakker na jaren belasting.  Naar mate paarden ouder worden, neemt de hoeveelheid gewrichtsvloeistof af. Dit kan resulteren in een slijtage van het kraakbeen wat leidt tot pijnklachten. Extra hyaluronzuur ondersteunt de  aanmaak gewrichtsvloeistof, waardoor gewrichten langer soepel kunnen blijven.

  • Paarden met langdurige gewrichtsaandoeningen

Paarden met artrose , artritis of OCD hebben over het algemeen verzwakte gewrichten. Voldoende gewrichtsvloeistof kan paarden met langdurige aandoeningen ondersteunen en kan pijnklachten verminderen. Twijfel je of jouw paard een gewrichtsaandoening heeft? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. 

  • Sportpaarden

Sportpaarden verrichten intensieve arbeid waardoor er overbelasting kan ontstaan. Het is belangrijk voor deze paarden dat zij genoeg smering in de gewrichten hebben. Bij overbelasting en een tekort aan gewrichtsvloeistof kan het kraakbeen geleidelijk worden beschadigd. Om deze reden kan extra hyaluronzuur het gewricht van een paard goed ondersteunen. 

Hoe geef je hyaluronzuur

Er zijn verschillende manieren om het paard hyaluronzuur te geven. Een makkelijke manier is om het als een supplement te geven. Wanneer hyaluronzuur wordt gegeven in combinatie met andere ingrediënten die een positief effect hebben op de gewrichten, behaal je het beste resultaat. PrimeVal Gelatinaat liquid bevat naast hyaluronzuur, ook collageenhydrolysaat type I en II, glucosamine en MSM die het gewricht ondersteunen. Dit supplement is makkelijk toe te dienen over het voer. Naast supplementen, kan een dierenarts het paard een injectie geven waarbij hyaluronzuur direct wordt geïnjecteerd in het gewricht.

Wil je meer weten hoe je de gewrichten van het paard gezond kan houden? Lees dan meer in onze blog: Hoe houd je de gewrichten van jouw paard soepel en gezond?